Росатом е готова да разгледа възможността за участието си в

...
 Росатом е готова да разгледа възможността за участието си в
Коментари Харесай

Шефът на Росатом: Готови сме да строим АЕЦ Белене

 Росатом е подготвена да прегледа опцията за присъединяване си в строителството на АЕЦ " Белене " в България в границите на интернационално коопериране, само че това би трябвало да стане при условия, които да подсигуряват изгодата от плана. Това заяви пред публицисти основният изпълнителен шеф на държавната корпорация Алексей Лихачов в коридорите на финалите на състезанието за управленци " Лидерите на Русия ", предава ТАСС. 

" Готови сме да преглеждаме учатието си точно предвид на интернационалното коепирарине, при спазването на избрани условия, които подсигуряват изгодността на плана за нас ", акцентира той. 

Лихачов означи, че сполучливата реализация на плана е невъзможна без присъединяване на държавната корпорация, само че тя схваща, че това би трябвало да стане с интернационално коопериране. 

" Ние считаме, че сполучливата реализация на плана без присъединяване на Росатом е невъзможна. Вторият миг - ние разбираме, че въпросният план може да бъде осъществен с интернационално коопериране както от позиция на доставките, по този начин и за по-нататъшвана продажба на електрическата енергия в района, освен в България ", добави Лихачов. 

На 11 март България разгласи началото на конкурсна процедура за избор на странегически вложител за плана АЕЦ " Белене ". По време на визитата си в България преди седмица съветският министър председател Дмитрий Медведев съобщи, че Русия е подготвена да осъществя плана, в случай че постъпи такова предложение и ще го направи по най-хубавия метод. 

ТАСС напомня, че през 2006 г " Атомстройекспорт " (част от " Росатом " ) към този момент завоюва интернационалния търг за създаване на два реактора в тази станция, а на площадката на " Белене " беше доставено съоръжение, само че през 2009 г планът беше спрян, а през март 2012 г София се отхвърли от строителството. 

През май 2018 г министър председателят на България Бойко Борисов съобщи, че страната има намерение да възобнови строителството на " Белене ", като цената на строителството не би трябвало да надвишава 10 млрд евро, а срокът за въвеждането в употреба - 10 години, напомня ТАСС. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ  
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР